Je hebt de ’traditionele’ composthoop en de wormenbak om je organische afval te composteren. Maar wist je dat er nog een andere methode is? Je kunt ook je gft-afval verwerken door middel van bokashi! Wat dat is, dat leggen we hieronder uit.
Bokashi komt uit Japan en betekent zoiets als ‘vervagen’. Het is een meststof op basis van fermentatie. Bij de bokashi-methode stop je je organische materiaal in een speciale emmer, samen met wat speciale hulpstoffen, zoals micro-organismen (bokashi-fermen). Deze gaan dan hard aan de slag om je gft-afval om te zetten in waardevolle organische meststof. Het resultaat is niet zo korrelig (humus) als bij compost, maar bestaat nog uit grove stukken vers organisch materiaal. Deze kun je vervolgens mengen met steenmeel of houtskoolpoeder. Zo kunnen je bloemen en planten ervan profiteren. Er komen geen regenwormen aan te pas dus!
Voordelen van bokashi
De bokashi-methode kent een aantal voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij:
Geschikt voor kleine huishoudens
Bokashi is uitermate geschikt voor kleine ruimtes. Woon je kleiner, heb je geen tuin of balkon, maar wil je toch composteren? Dan is bokashi een goede manier om je gft-afval te verwerken. Vaak zijn de bokashi-emmers klein van stuk en passen prima ergens in de keuken. Overigens zijn er ook kleine wormenbakken die geschikt zijn voor binnen.
Alle gft-afval
Bij bokashi kun je de meeste organische resten toevoegen. Je zou zelfs vleesresten kunnen toevoegen. Maar hierbij komt wel een grote kanttekening. De experts verschillen van mening of je wel of geen vlees kunt toevoegen aan bokashi. Daarnaast gaat het proces bij het toevoegen van vlees een stuk langzamer en moeilijker. Ook kan het in dit geval wel zorgen voor onaangename geurtjes en in het ergste geval insecten of ratten aantrekken. Dus ja, het kan, maar het maakt het proces een stuk complexer.



Snelle verwerking
Bij composteren duurt het vaak een aantal maanden voor je kunt oogsten. Bij bokashi heb je meestal resultaat binnen een paar weken. Dit is waarom je in bokashi-sets vaak twee emmers ziet. Zo kun je de ene emmer langzaam vullen, terwijl in de andere emmer het fermentatieproces in volle gang is.
Geen geurtjes
Bij compostering zorgt zuurstof ervoor dat het organisch materiaal geleidelijk verandert in een aardachtige massa. Tijdens dit proces komen er verschillende gassen vrij die kunnen zorgen voor een geurtje. Bokashi kent een zuurstofarm gistingsproces, waardoor er bijna geen kans is op geurtjes. Tenzij je ook werkt met vlees, zie hiervoor het kopje ‘Alle gft-afval’ hierboven.
Zal ik mijn wormenbak inruilen voor een bokashi-emmer?
Bokashi is echte hype op dit moment. Zowel composteren als bokashi hebben hun eigen voor- en nadelen. Ze kunnen prima naast elkaar gebruikt worden. Houd er rekening mee dat je bij de oogst van bokashi de massa eerst nog verwerkt moet worden tot humus voordat je het kunt gebruiken. Ook zul je regelmatig bacteriën bij moeten kopen. Dat maakt bokashi arbeidsintensiever dan de wormenbak.
Dus nee, je hoeft je wormenbak niet in te ruilen voor een bokashi-emmer. Je kunt natuurlijk wel een bokashi-emmer aanschaffen als extra methode om je gft-afval te verwerken. Bijvoorbeeld voor de materialen die je niet in je wormenbak kwijt kunt.
Mag ik mijn bokashi-massa in mijn wormenbak doen?
Nee, gooi nooit je bokashi-massa in je wormenbak. Na fermentatie bevat het bacteriën die schadelijk zijn voor je regenwormen.