Het eten van insecten wordt steeds normaler. Insectenburgers van meelworm of een hartige snack van wasmotlarven zie je steeds vaker in de supermarkt. Maar kun je ook regenwormen eten?
Hoewel in andere landen insecten een prominente plek innemen op het menu, heeft het in Nederland nog niet zo’n grote doorbraak gehad. Al zie je wel steeds meer insecten in de supermarkt, gretige aftrek vindt het nog niet. Het eten van insecten wordt overigens ook wel entomofagie genoemd.
Wereldse delicatessen
In andere landen vind je insecten wel vaker terug in het menu. In Colombia kun je geroosterde of gefrituurde parasolmieren kopen, ook wel hormigas culonas genoemd. Al eeuwenlang is dit een populaire snack in de regio Santander. De mieren zitten vol eiwitten en bevatten weinig verzadigd vet. Sommige locals beweren zelfs dat de snack lustopwekkend is.

In Japan eten ze rijst met gekookte wespen. Ze koken de wespen en leggen deze te drogen. Vervolgens worden ze samen met rijstmeel verwerkt tot koekjes.
Ook iets dichter bij huis vinden we insecten terug in de gerechten. In Sardinië kun je casu marzu vinden. Dit is schapenkaas, die extreem lang wordt gerijpt, tot er larven van de kaasvlieg innestelen. Deze larven zorgen ervoor dat de kaas zacht wordt. De kaas wordt vervolgens geserveerd met de maden er nog in.
En regenwormen, kun je die eten?
Terug naar de regenwormen. Hoewel het idee van het eten van regenwormen misschien vreemd lijkt voor de mens, bestaat dit toch al best lang. In veel culturen worden regenwormen al eeuwenlang geconsumeerd vanwege hun voedingswaarde. In sommige landen in Zuidoost-Azië worden regenwormen geroosterd en gekruid en als snack gegeten.
Inheemse volkeren in Australië en Afrika gebruiken regenwormen als een belangrijke voedselbron, waar ze hen voorzien van eiwitten en mineralen.

Voedingswaarde van regenwormen
Regenwormen zijn rijk aan voedingsstoffen, wat gelijk ook hun populariteit verklaart. Ze zijn een bron van eiwitten, essentiële aminozuren, vetten, ijzer, calcium en zink. Bovendien hebben regenwormen een hoog gehalte aan gezonde omega-3-vetzuren.
Bereiden van regenwormen
Het eten van rauwe regenwormen wordt sterk afgeraden vanwege het risico op ziekteverwekkers en parasieten. Grondige bereiding, zoals koken, bakken of roosteren is essentieel om ze veilig te maken voor consumptie.
Dus kun je regenwormen eten? Ja, dus! Maar zorg wel voor de juiste bereiding.
1 gedachte over “Kun je regenwormen eten?”